Vakuumförpackning

Vakuumförpackning alt. förpackning med modifierad atmosfär för storsäckar och andra bulkförpackningar.

Paktainer har infört en teknologi som gör det möjligt att gjuta in speciella ventiler i de innersäckar (liners) vi tillverkar. Bland våra olika ventiltyper erbjuder vi bland annat lösningar som möjliggör vakuumförpackning eller förpackning med modifierad atmosfär (för att reducera mängden syre och ersätta det med kväve, eller för att öka andelen koldioxid i förpackningen).

Den specialdesignade ventilen gör det möjligt att uppnå vakuum även i förpackningar på upp till 2000 liter.

Fördelarna med vakuumförpackning och förpackning med modifierad atmosfär

Den viktigaste fördelen med vakuumförpackning i MAP är förlängning av bäst-före-tiden på den förpackade produkten. Genom att reducera mängden syre i förpackningen hämmas sönderdelningen av fettsyror samt produktens åldringsprocess. Produkten behåller sin färskhet och doft, och vid produkter känsliga för mikroorganismer dör insekterna och svamputvecklingen hämmas. Vakuumet samt det faktum att innersäckarna har hög barriärförmåga gör det möjligt att behålla bestämd fuktighet i den förpackade produkten. Vakuumet gör också att förpackningsvolymen minskar.

Typer av innersäckar (liners)

Beroende på vilken produkt som ska förpackas och i vilket syfte, används flerskiktsbarriärfolie med EVOH-skikt och aluminiumbaserade laminat. Storleken på innersäcken anpassas till den yttre förpackningen, oftast storsäckar, oktabiner och industrikartonger. Vi kan också tillverka stora huvor som håller ihop mindre förpackningar, t.ex. 25 kg säckar.

Hur ser vakuumförpackningsprocessen ut för storsäckar och vad kan den användas till?

Efter att mått och typ av innersäck har angivits, är förpackningen klar att användas av kunden. När innersäcken har fyllts upp, ska dess övre del värmeförslutas. Därefter kopplar man ihop innersäckens ventil med en särskild maskin som programmeras snabbt – välj vilken vakuumgrad som ska skapas eller vid förpackning med modifierad atmosfär – vilken nivå av syre eller annan gas som ska uppnås. Ventilen innehåller ett filter som gör det möjligt att använda den även med pulvervaror. De vanligaste produkterna som denna teknologi används för är nötter, pistagenötter, kaffe, frön, ris och te.

Kontakta gärna vår försäljningsavdelning för mer information.

Har du några frågor? Använd kontaktformuläret !


    Läs mer

    * - obligatoriska fält

    video
    play-sharp-fill